У нашој школи се учи, машта и воли!

Претрага
Close this search box.

Власта Ценић у посети нашој школи

Данас  је нашу школу посетио Власта Ценић, јер како каже, жеља му је да види како изгледа школа чији ђаци већ неколико година веома успешно учествују у програму „Читалићи“. Посетио је школску библиотеку као и  одељења учитељице Гордане Радаковић и Милане Медић. Ученицима се представио рецитовањем песме О Наташи (заједно са ученицима). То је уједно била и позивница на промоцију његове књиге „Чуваркућа“ која ће се одржати данас у Народној библиотеци „Миодраг Борисављевић“.

Власта Ценић је познат као један од истакнутих песника за децу. Његова поезија је пуна топлине и хумора, осмишљена да дотакне срца најмлађих читалаца. Кроз своје стихове, Власта не само да оживљава свет маште и чуда, већ и приказује богатство народне културе.

Његова поезија је била објављивана у разним часописима, попут „Змај“, „Витез“, „Освит“ (Лесковац), „Развитак“ (Зајечар), „Гороцвет“ (Јагодина), „Ризница“ (Бања Лука) и другима. Посебно је позната његова збирка поезије „Бате ће се жени“, која обилује песмама на родном дијалекту, дијалекту његовог села Кочана, који припада призренско-јужноморавском типу призренско-тимочког дијалекта.

Власта Ценић је такође активан у промовисању књижевности и културе. Он је члан Удружења књижевника Србије, Књижевног друштва просветних радника Србије, и члан редакције дечјег часописа „Витез“. Он је, такође идејни творац манифестације „Сусрети просветних радника књижевних стваралаца за децу“, која се одржава од 1994. године у Основној школи „Вук Караџић“ у Дољевцу, као и манифестације „Кочићеви дани у Кочану“ од 2015. године.

Власта Ценић остаје важан део културног и књижевног живота Србије, остављајући неизбрисив траг својим делима и доприносом популаризацији књижевности за децу и очувању народне културе.