У нашој школи се учи, машта и воли!

Претрага
Close this search box.

Упису деце у први разред

ОБАВЕШТЕЊЕ О упису деце у први разред основне школе за ШКОЛСКУ 2020/2021.  годину

На основу дописа Министарства просвете, науке и технолошког развоја Републике Србије број 610-00-00297/2020-07 од 30.03.2020. године обавештавамо родитеље/друге законске заступнике деце о следећем:

  • Због актуелне ситуације и ванредног стања, упис деце у први разред, који почиње 1. априла, ове године почеће касније. Родитељу односно другом законском заступнику деце која су стасала за упис у први разред основне школе за школску 2020/2021. годину, од 01. априла 2020. године је омогућено да електронским путем искажу интересовање за упис детета у школу преко Портала еУправа

https://ezakazivanje.euprava.gov.rs/?fbclid=IwAR1IVl8gZXk7oZinYEcfcZttcVJ900d0PkHDbhHqjubMg_V83ibE6d9LoRo#pretraga

  • На тај начин родитељи/законски заступници будућих првака остварују комуникацију са школом у коју ће касније бити уписано њихово дете (школа евидентира заинтересованост родитеља/законских заступника за упис детета у нашу школу)

Напомена: Уколико родитељ/законски заступник не искаже на овај начин заинтересованост, не доводи се у питање упис детета у први разред основне школе.

  • Сви родитељи који ће користити ову електронску услугу, биће обавештени о датуму уписа у основну школу чим исти буде био дефинисан.
  • Након дефинисања датума уписа од стране Министарства просвете, науке и технолошког развоја, родитељима/законским заступницима који су преко ове услуге исказали интересовање, електронском поштом биће послата нотификација (обавештење) о датуму уписа у основну школу.
  • По дефинисању датума уписа у основну школу, на Порталу еУправа биће доступна услуга Заказивање термина за упис и тестирање,  која ће омогућити родитељима/законским заступницима да једним доласком у школу заврше све активности везане за упис детета у школу, а након уписа, истог дана, психолог школе вршиће испитивање детета.
  • Преко апликације еУпис  извршиће се повлачење података о ученику из матичне књиге рођених, из евиденције пребивалишта и из здравственог информационог система о обављеном лекарском прегледу.
  • Уколико нисте у могућности да на овај начин извршите пријаву заинтересованости за упис детета у нашу школу, за све неопходне информације можете се јавити секретару школе Срђану Грбићу сваког радног дана на тел: 064/302-16-28 у времену од 11,00 до 13,00 часова, као и на е-маил секретара школе: sekretar@zarko.edu.rs

Такође вас обавештавамо о следећем:

  • Према Закону о основном образовању и васпитању у први разред се уписује свако дете које до почетка школске године има најмање шест и по, а највише седам и по година.
  • То значи да се школске 2020/2021. године уписују сва деца рођена од 1. марта 2013. године до 28.02.2014. године. Родитељи односно други законски заступници ове деце имају законску обавезу да упишу своје дете у први разред.
  • Постоји могућност да се у први разред основне школе упише и дете које је при поласку у школу (1. септембра) старо од шест до шест и по година. То се у школској 2020/2021. години односи на децу рођену од 1. марта до 31. августа 2014. године. Превремени упис је специфичан, јер дете мора да прође кроз проверу спремности за полазак у школу.

 

За даље информације о УПИСУ У ПРВИ РАЗРЕД пратите сајт школе.