У нашој школи се учи, машта и воли!

Претрага
Close this search box.

Свети Сава – школска слава

И овога 27.јануара 2024. године, окупили смо се да обележимо нашу школску славу, Светог Саву. Прича о Светом Сави је најдужа прича о којој причају српски ђаци, а та прича не стари, нити се умара.

У петак 26.јануара за ученике другог циклуса у организацији актива наставника физичког и здравственог васпитања одржане су спортске активности у рукомету, кошарци и  фудбалу као и турнир у  игри “Између две ватре” за ученике од првог до четвртог разреда.

У библиотеци  Основне школе „Жарко Зрењанин“ уприличена су два догађаја, школа је организовала традиционални ликовни и литерарни конкурс, где су награђеним ученицима  подељени пригодни поклони.

Стручно веће наставника српског језика, изабрало је радове ученика, који су се издвојили својим стилом и лепим складом између речи и мисли.

Светосавским дипломама награђени су следећи ученици:

Виши разреди:

 1. Ања Шпановић V-5
 2. Маја Цвјетковић VII-5
 3. Хелена Ожеговић VII-5

Нижи разреди:

 1. Миа Цвијановић IV-2
 2. Елена Милетић III-1
 3. Марина Репац III-1

 

Из обимне колекције ученичких ликовних радова од I do VIII разреда на тему “Свети Сава – школска слава”, стручно веће наставника ликовне културе издвојило је оне најмаштовитије и најкреативније радове који су послати у галерију “Меандер”, те наградило и три ученика на нивоу школе.

Светосавским дипломама награђени су следећи ученици:

 1. Лана Чергић VII-5
 2. Сара Зорић IV-3
 3. Ђорђе Видаковић IV-3

Галерија “Меандер” је такође наградила три ученика наше школе:

 1. Вук Рађеновић II разред
 2. Јелена Хегедиш IV разред
 3. Јована Куриџа V разред

 

Осим овог догађаја у библиотеци школе одржан је још један догађај, у току децембра месеца наша школа је имала пројектну наставу, а циљ је био организација Новогодишњег базара, где су прикупљена значајна новчана средства, Педагошки колегијум и тим је одлучио да остварене приходе са одржаног Новогодишњег базара доделе Удружењу Доброчинитеља „Мали принц“ из Апатина као и нашој ученици и суграђанки Калини Рашета, за помоћ при лечењу, а која је због здравствене ситуације на кућној настави, те су на овај духовни дан прикупљена средства уручена, а Светосавска недеља крунисана у духу хуманитости и доброчинства. 

 

Свечани програм и ђачка академија се одвијала у великој сали Културног центра 26.јануара, која је ове године увеличана присуством и учешћем свих ученика нашег града као и предшколске установе. Ученици нижих разреда су рецитовали и певали, а старији изводили драмски комад “Прича о Светом Сави”, који су припремали са наставницом српског језика и књижевности Драганом Чугаљ и вероучитељима Оливером Дувњак и Александром Јеличићем. Програм је био употпуњен и музичким извођењем школског хора за који је ученике спремала наставница музичке културе Дијана Дражић. 

Музичка тачка које је можда и измамила највећи аплауз публике су добили ученици I-6 одељења, учитељице Марије Дураковић, коју су отпевали веома захтевну песму “Ко удара тако позно”, док их је на клавиру пратила  ученица VI-3 одељења Софија Цветићанин. 

 

27.јануара, у Храму Светих Апостола, са почетком у 9.00 часова, одржана је света литургија на којој су ученици, родитељи и наставници учествовали у молитвеном сабрању, након чега су одабрани ученици нижих разреда са вероучитељима припремили и извели пригодан рецитал.

 

Празник Светог Саве један је од највећих храмовних и породичних празника у српском народу, светкују га многе занатлије, проглашен је и за школску славу, а они који га празнују приређују пригодне приредбе уз сечење славског колача. За школску славу овај празник је установљен 2. јануара 1840. године на предлог Атанасија Николића, ректора Лицеја из Крагујевца. У одлуци Попечитељског просвјештенија, представници државне и црквене власти прописали су да се свети Сава проглашава за патрона свих наших школа и да се од тада у свим школама најсвечаније прославља.

Празнична песма за Савиндан је Химна светом Сави.