Свети Сава
Sveti Sava
Posted in Вести

И овога 27.јануара 2020. године, окупили смо се да обележимо нашу школску славу, Светог Саву. Прича о Светом Сави је најдужа прича о којој причају српски ђаци, а та прича не стари, нити се умара.

У Храму Светих Апостола,са почетком у 9.00 часова, одржана је света литургија на којој су ученици, родитељи и наставници учествовали у молитвеном сабрању, након чега су одабрани ученици нижих разреда су са вероучитељима припремили и извели пригодан рецитал.

У склопу обележавања школске славе, у хали Основне школе „Жарко Зрењанин“, одржан је турнир у мини одбојци, где су се такмичили ученици од петог до осмог разреда. Укупно 15 екипа је одмерило снаге на четири терена за мини одбојку.
Турнир у одбојци организовао је актив наставника физичког васпитања, а технички организатор манифестације је био Одбојкашки клуб Апатин. Екипе су за учешће на турниру, награђене светосавским дипломама.

Sanja Šijan

Сања Шијан

Свечаном приредбом, кроз духовне песме, рецитале и драмске текстове, наши ученици су нас подсетили на лик и дело највећег српског просветитеља Светог Саву. На самом почетку свечаности, ученицима, просветним радницима, родитељима и другим гостима, обратила се директорка школе Сања Шијан која је подсетила ко је био Свети Сава и колико је значајан за српско школство и државу.

-Сваке године па тако и ове прослављамо савиндан. Обележавамо дан Светог Саве, заштитника православља и српског народа.
Још пре осам векова Растко Немањић – наш Свети Сава,поставио је драгоцене темеље школства. Његово животно дело представља цивилизацијску вредност, која нас подсећа на то да су улагање у младе и брига о њима најсигурнији пут да се изгради боље и напредније друштво.
Зато наши учитељи и наставници припремају будуће генерације за савладавање животних лекција…и знају да негујући традицију и поштујући великане из прошлости стварају бољу и светлију будућност.
Трудимо се да наша школа буде сигурно место за безбрижно одрастање, где наши ученици уместо копља урштају знање и стварају нераскидиве пријатељске везе.
Данашњи дан је дан када се слави знање и образовање. Нека нам снага и мудрост Светог Саве буду звезда водиља кроз живот прожет исконским духовним вредностима које нам је он оставио у аманет, поручила је директорка школе Сања Шијан.

Светосавским дипломама награђени су следећи ученици:

Стручно веће наставника српског језика, изабрало је радове ученика, који су се издвојили својим стилом и лепим складом између речи и мисли.

Од ученика млађег узраста су награђени су:
1.Милица Мирић, одељење 4-5;
2.Катарина Прокец, одељење 3-2;
3. Мина Амановић, одељење 2-4;
3. Милица Шимунов, одељење 3-2.

Од ученика старијег узраста награђени су:
1.Сара Батинић, одељење 5-5;
1. Милица Влатковић, одељење 7-1;
2. Маша Рајић одељење, 6-1;
3. Маша Вујин, одељење 5-6.

Из обимне колекције радова стручно веће наставника ликовне културе, издвојило је шест ликовних радова ученика, који су се издвојили својим стилом, вештином и оригиналошћу.

Награђени ученици од првог до осмог разреда су:
1. Ања Банда, одељење 1-1;
1. Дуња Шарац, одељење 7-2;
2. Данило Киш, одељење 4-6
2. Дмитар Добријевић, 2-4;
3. Сташа Зорић, одељење, 1-5;

Ученица осмог разреда, Мирјана Сладојевић, била је почасни члан жирија који је предводио владика Исихије (викар Епископа бачког) и архијерејески намесници Епархије бачке, поводом финала квиза знања „Осам векова самосталности СПЦ“, који је одржан у Футогу 25. јануара. Ученица је добила захвалницу од Епархије бачке, за учешће на квизу и за показано знање у индивидуалном делу такмичења (од 300 такмичара, пласирала се међу првих 5).
Делагацију наше школе на такмичењу су чинили: вероучитељ Страхиња Николић и ученице: Мирјана Сладојевић, Ања и Сања Бајагић.

Посебну захвалност исказали смо добротвору Душану Ћулибрку, власнику продавнице “Алма” за оплемењивање учионице православног катихизиса. Том приликом уручена му је захвалница и икона коју је осликао ученик Василије Тривановић.

Присутни су имали прилику да уживају у приредби, коју су са ученицима припремили вероучитељи Бранко Батало и Страхиња Николић. За музички део програма побринуо се наставник Јосип Чапо, а рецитал је са својим ученицима припремала наставница српског језик Драгана Чугаљ.

По завршетку светосавске приредбе, апатински свештеници Жељко Васић и Младен Глушац, обавили су верски обред и освештали славски колач, а одељење – бивше VIII-5, предало је кумство Душану Ћулибрку, власнику продавнице ”Алма”.

Упишите шта тражите и притисните лупу за претрагу

Shopping Cart