У нашој школи се учи, машта и воли!

Претрага
Close this search box.
Sveti Sava

Свечана академија поводом школске славе „Свети Сава“

“За школску славу овај празник је установљен 2. јануара 1840. године на предлог Атанасија Николића, ректора Лицеја из Крагујевца. 

Савиндан се прослављао као школска слава све до 1945. године, када је укинут одлуком тадашњих власти, а после полувековне забране у комунистичком режиму, поново се наставило са прослављањем овог празника.”

У присуству великог броја гостију, представника локалне самоуправе, родитеља и ученика, наша школа је свечано обележила част првог српског архиепископа и просветитеља школе у Србији,  дан духовности,  школску славу Светог Саву.

Света Литургија је почела у 9 сати у храму Сабора Светих Апостола, те су након тога ученици рецитовањем песмица одали хвалу просветитељу нашег народа, и преузели светосавске пакетиће које је за сваког од њих обезбедила црквена Општина Апатин.

За ученике другог циклуса у организацији актива наставника физичког и здравственог васпитања одржане су спортске активности у рукомету, фудбалу и турнир у  игри “Између две ватре” за ученике од првог до четвртог разреда.

Свечани програм и ђачка академија се одвијала у вишенаменској сали, где су млађи ученици рецитовали и певали, а старији изводили  драмски комад “Учите децо и знајете”  који су припремили ученици наше школе са вероучитељима, Оливером Дувњак и Александром Јеличић. Програм је употпуњен и музичким извођењем  хора музичке школе “Стеван Христић” и беседама ученика Техничке школе са домом ученика. Присутне је поздравила директорица школе Јасна Павићевић која је у свом обраћању нагласила колико је важно образовање. Велики задатак и одговорност имају учитељи и наставници који стварају будуће генерације  нашег друштва.

Програм је завршен славским обредом уз ломљење славског колача, који су са оцем Жељком и Младеном ове године ломили ученици, наставници, и остали присутни заједно са овогодишњим кумом славе Петром Малешом.

Кумство за наредну годину потом је прихватио Ђорђе Куриџа.

У оквиру свечаности награђени су најбољи ученици на литерарном и ликовном конкурсу:

 

Ликовни конкурс:

 

1.Лука Пилиповић 1-3

2.Зоја Бокан 1-6

3.Софија Бујић 3-6

 

1.Уна Баста 8-6

2.Вук Врачар 5-4

3.Сташа Поповић 7-5

Литерарни конкурс:

 

1.Миа Цвијановић 3-2

2.Филип Мудринић 4-6

3.Лазар Мојсовић 2-3

 

1.Хелена Ожеговић 6-5

2.Анђела Марин 5-3

3.Немања Грубјешић 7-4

 

Из обимне колекције ученичких радова од првог до осмог разреда на тему “Свети Сава-школска слава”, стручно веће наставника ликовне културе издвојило је оне најмаштовитије и најкреативније радове који су послати у галерију “Меандер”.

 

Награђено је пет ученика наше школе:

1.Вук Пинћир 2-2

2.Михаела Жућак 2-5

3.Дуња Милетин 5-2

4.Хана Кираљ 7-1

5.Уна Баста 8-6