У нашој школи се учи, машта и воли!

Претрага
Close this search box.

Радионица о фантастичној причи

У уторак, 26. новембра, у Народној библиотеци „Миодраг Борисављевић“ ученици наше школе, њих двадесет и осморо узраста од 5. до 8.разреда били су учесници радионице о фантастичној причи. Том приликом упознали су се са различитим видовима фантастичне књижевности и традицијом коју она има у српској, али и у светској књижевности. Ученици су имали прилике да чују који су то писци српског реализма у својим делима писали фантастичне приче, а неки су по први пут чули за приповетке Сима Матавуља, Милована Глишића, Јанка Веселиновића, Милорада Поповића Шапчанина…
Учесници радионице су се такође упознали и са неким аспектима ефектне кратке приче, а затим су, мотивисани и оснажени, приступили писању своје фантастичне приче. Неке од понуђених тема биле су: „У 22.веку“, „ХХ личност по други пут међу Србима“, „Сањао сам страшан сан“, „Кад би ствари могле да причају“, „Прича из перспективе једне животиње“, „Живот на другој планети“, али су смишљали и своје наслове.
Радионицу је осмислила и извела Драгана Бошковић, професорка књижевности у једној новосадској гимназији и ауторка књижевне студије „Моћ фантастике“ која је заправо допуњена магистарска теза ауторке.
Сви учесници су добили беџ „фантастичан писац“ посут фантастичним прахом, појели по неку фантастичну бомбону и са осмехом отишли кућама.
Ово је била још једна у низу сарадње ОШ „Жарко Зрењанин“ и Народне библиотеке „Миодраг Борисављевић“ где ће у уторак бити уручене награде ученицима који су написали најбоље приче.

Чланак напсала Весна Коларски.