У нашој школи се учи, машта и воли!

Претрага
Close this search box.

ПРВИХ ДВЕСТА ГОДИНА БРАНКА РАДИЧЕВИЋА

Поводом 200 година од рођења Бранка Радичевића ученици наше школе су припремили кратак програм и изложбу који ће се током априла наставити. Бранко Радичевић био је велики романтичарски песник и један од највернијих пријатеља и присталица Вука Стефановића Караџића и његове реформе.

Ове године, 28.марта по новом календару навршава се 200 година од његовог рођења и велика је срећа што смо
савременици овако велике годишњице. Година 1847. важна је година за све нас којима је српски језик матерњи језик. То је година победе Вукових идеја у којој из штампе излазе четири књиге којима је доказано да се и лепа књижевност, и филозофска и религиозна дела и расправе могу да пишу на чистом народном језику. Једна од њих биле су „Песме“ Бранка Радичевића.
Ученици одељења 7-5 први су имали прилику да погледају презентацију коју су припремиле ученице Елена Бокулић и Вања Стојаковић из 8-4 и погледају изложбу која је постављена у холу Школе. Презентација и изложба употпуњена је рецитовањем Бранкових стихова које су казивали ученица Јасна Перенчевић из 8-3, Марко Брачика из 5-4 и Мила Вујичић из 5-4.

Током априла, изложбу ће уз стручно вођење поменутих ученика погледати и други ученици наше школе и упознати се са најважнијим годинама везаним за живот Бранка Радичевића, песника који је унео нову осећајност у нашу књижевности и који је зачетник модерне српске лирике у духу европске поезије пројавивши нову епоху својим чувеним стихом „Ње више нема, то је био звук“.

За овакав диван рад осим ученика заслужна је и њихова менторка наставница српског језика и књижевности Весна Коларски.

Браво децо!