У нашој школи се учи, машта и воли!

Претрага
Close this search box.

Осми март, Дан жена, у нашој школи!

Kако и када се почео славити 8. март?

Због веома лошег положаја жена у Њујорку раднице фабрике текстила су ступиле у штрајк, захтевајући боље услове рада за жене. У сећању на овај догађај у Њујорку је по први пут обелжен 8. март – дан жена. Kасније се овај празник почео обележавати и у Европским земљама.

За нас 8. март представља дан када се свим женама у нашим животима поклањају разни поклони као знак пажње и љубави. Најчешћи поклон је каранфил. Црвени и розе каранфил је знак љубави док жути и бели представљају знак пријатељства. Тај дан се свуда у свету слави и посвећен је свим женама света, те смо га и ми симболиччно обележили у нашој школи.

Данашњи дан смо посветили и разговору о равноправности жена и мушкараца у данашњем друштву са ученицима старијих разреда, а млађи ученици су традиционално уз помоћ својих учитељица израђивали честитке, украсне корпице, кецеље, цегере, ликовне радове како бих обрадовали своје мајке код куће.

Морамо напоменути да је Новак Kртинић, ученик I-5 одељења  добио похвалу за ликовни рад на конкурсу „Цвет за моју маму“,  који је расписала Асоцијација жена Србије, а обухватао је ученике 1. разреда основне школе  Западнобачког округа. Изложба радова је јуче отворена у Сомбору у Дому ученика. 

Драге наше мајке, баке, колегинице СРЕЋАН ВАМ 8. МАРТ!