У нашој школи се учи, машта и воли!

Претрага
Close this search box.

Одржано предавање о значају пчела за ученике четвртог разреда

Tоком прошле недеље су у упосети нашој школи били пчелари пољопривредног газдинства Миле Баста. Како се 20. маја обележава и Светски дан пчела,, ученици четвртих разреда слушали су предавање о животном циклусу пчела, упознали се са врстама каста у пчелињем друштву и подели рада у кошници. 

На почетку дружења приказан је филм о ројењу пчела и вођен је разговор. У току предавања ученици су били у прилици да уживо виде једну пчелињу заједницу, у стакленом раму, где су уз помоћ пчелара уочавали матицу, радилице и трутове.

Нарочиту пажњу придавали су проналажењу матице, мајке свих пчела пчелињег друштва. Пошто су пчелари донели и алате за рад, ученици су били у прилици да у рукама имају подизач за рамове, као и димилицу са гљивомкојом се ослобађају рамови од пчела. Најчешћа питања тицала су се убода пчела и његовом спречавању,о бојама и врстама меда И полена и како се уопште добија мед. У том смислу приказане су фотографије помоћу којих су ученици сазнали и добили одговоре на постављна питања, а пчелари су приказали и кратак филм о процесу отварања рамова и центрифуги која одваја мед из рамова. 

На крају оба часа уприличено јес ликање ученика, учитељица и пчелара у пчеларској опреми – заштитном шеширу.