У нашој школи се учи, машта и воли!

Претрага
Close this search box.

Играмо се и учимо, са Теслом се дружимо

У склопу пилот прјекта “Играмо се и учимо, са Теслом се дружимо” у нашој школи за ученике четвртог разреда организован је квиз знања посвећен Николи Тесли.

Реализација пројектних активности подразумевала је интегрисано повезивање садржаја из различитих предмета, програма и ваннаставних активности у пет логичких целина. Обухваћене су следеће теме : Знаменити градови, Пут ка успеху, Храбри у иновирању, Следимо своје снове и Светлост.
Ученици су кроз тематски повезан садржај обрађивали градиво кроз све предмете, учили занимљиве ствари о Теслином животу и његовим најзначајнијим научним достигнућима. У реализацији акитности користили су друштвену игру “Тесла – потрага за проналасцима”. Та игра је заправо била само почетна, иницијална каписла, као увод у бројне активности на које је подстакла ђаке . Покренула је у њима истраживачки дух и увела у неки нови свет, пун изазова, креативности и нових сазнања .

Током реализације пројекта ученици су уживали у раду и показали сву своју креативност у изради ликовних радова, Теслиних портрета и изума, преко дечјих игара, текстова о његовом детињству, одрастању, школовању, решавању математичких задатака, извођењу експеримената, изради паноа и прављењу презентација…

Ученици четвртог разреда су у четвртак 18.5.2023.године на занимљив начин имали прилику да усвајају градиво кроз разнолике активности у којима су учествовали.

Учитељица Мирјана Обрадовић је одржала час у виду презентације нашег целокупног рада на пројекту . Час је реализован уз сарадњу свих учитељица IV разреда и присуство по два ученика из сваког одељења и комплетно одељење IV-5 .
Осмишљен је као Теслина животна прича, од рођења, детињства, одрастања и школовања, рада на открићима и проналасцима на добробит човечанства, његовој изузетној скромности и ингениозности, тежини таквог живота, али и о срећи, јер је Тесла за себе увек говорио да је срећан човек . Акценат овог интегративног часа био је на природи и друштву, географском делу, тј. знаменитим градовима . Тако је час и текао, од Теслиног родног Смиљана, преко европских градова, до Америке – Њујорка, Нијагариних водопада, далеког Колорадо Спрингса, Чикага, поново Њујорка и, коначно, Београда .
Ученици су проткали причу својим сазнањима и невероватном количином информација и података, на опште задовољство свих присутних . Посебно изненађење била је појава госта, самог Николе Тесле, коме су ученици постављали занимљива питања и он им давао адекватне одговоре . Час је завршен певањем песме „Тамо далеко“, коју је Тесла јако волео и уз коју је испраћен на свој вечни пут.
Потом је уследило предавање нашег суграђанина за ученике четвртог разреда електро ентузијасте Давора Жакуле и наставнице физике Весне Чортан за ученике виших разреда наше школе. Давор и Весна су на макетама Теслиних изума демонстрирали принципе и начине рада : бродића на даљинско управљање ( Телеаутоматон ) који се сматра првим роботом, такође летелица на даљинско управљање. Ту је приказана и макета чувеног Варденклиф торња – Теслин торањ. Ученицима је представљен и рад асихроног мотора и Теслиног генератора – турбине. Деци је нарочито био занимљив део на Теслином трансформатору.

Ментори ученика биле су њихове учитељице Ксенија Шпановић, Јелена Родић, Сања Тадић, Анка Миланко, Мирјана Обрадовић и Силвана Штулић које су мимо свега горе наведеног ученике припремале и за квиз знања у коме је учествовало по пет ученика из сваког одељења четвртог разреда.
Пред ученицима се нашло 30 питања на која су имали 45 минута времена да одговоре. Како су ученици имали изузетне резултате у првом кругу, те смо имали више од пет ученика са истим бројем бодова, морали смо да наставимо квиз са другим и трећим кругом питања.
Пет ученика и две резреве које су остварили најбољи резултат су прошли на следећи ниво квиза који ће се одржати у Сомбору.
Ученици који су се пласирали на следећи ниво квиза:
1. Душан Обрадовић
2. Јован Лончар
3. Страхиња Сучевић
4. Софија Ситвук
5. Михајло Стојановић
6. Прва резерва – Ања Шпановић
7. Друга резерва Петар Дураковић

Овим путем желимо да се захвалимо ученицима, учитељицама, спољном сараднику ШУ Сомбор, Ивици Јуришину и Стефану Вукосаву који је био у улози и костиму Николе Тесле што су својим трудом и радом омогућили да се овај диван догађај реализује.
Ученицима који су прошли на следећи ниво квиза желимо много успеха у предстојећим изазовима знања који су пред њима.