У нашој школи се учи, машта и воли!

Претрага
Close this search box.

Дечије традиционалне игре 2018/19.

[vc_row][vc_column][vc_column_text]„Дечија игра је неизоставна активност у детињству. Дете кроз игру развија своје интелектуалне, емоционалне и моралне способности; учи, развија покрете, говор, машту; стиче пријатеље и развија свој друштвени живот. За дете игра представља најзанимљивији део дана, било да је то код куће уз надгледање родитеља или са вршњацима у вртићу, она испуњава његову свакодневицу чинећи га безбрижним и срећним. Предшколски период омогућава социјализацију детета и развијање сарадничких односа у оквиру једне веће групе, која је изван породице и породичног окружења. Кроз игру се развија и дететова личност, а брига о развоју дечје личности јесте главни циљ савременог друштва као и васпитања и образовања.“

Желимо да наши ученици кроз традиционалне народне игре развију, не само интелектуалне, емоционалне и моралне способности, већ да науче много о обичајима и култури народа из кога потичу. Ова манифестација пружа прилику и родитељима да се укључе у школске активности организовањем закуске – традиционалних јела, учествовањем у организацији игара или донацијом освежавајућих пића.

Дечје традиционалне игре које организује наша школа састоје се од 7 појединачних такмичарских игара и 1 екипне.
То су следеће игре:

 1. Скок увис из места
 2. Скок удаљ из места
 3. Трка на штулама
 4. Бацање камена с рамена
 5. Превлачење штапа
 6. Трчање по брвну
 7. Трка у џаковима
 8. Надвлачење конопа (екипна)

ОПИС ИГАРА – ПРОПОЗИЦИЈЕ

Право такмичења имају сви ученици од 1. до 4. разреда основне школе у оквиру своје узрасне категорије, психички и физички способни.

Екипе се формирају слободно и могу да буду мешовите (дечаци/девојчице). Свака екипа може да броји 8 чланова.
У свакој наведеној дисциплини учествује по један такмичар, односно једна такмичарка изузев дисциплине Надвлачење конопа у којој учествује екипа (8 чланова).

У дисциплинама у којима се такмичари појединачно такмиче: скок увис из места, скок удаљ из места, бацање камена с рамена, трка у џаку, трчање по брвну, трка на штулама – извлачи се редослед такмичења, а у дисциплинама у којима се надмећу парови или група, тј. претезање штапа и надвлачење конопа, редослед такмичења се врши диригованим КУП системом.

ВАЖНО

Сви такмичари треба да буду физички и психички способни и припремљени за такмичење. Организатори нису одговорни за евентуалне повреде или здравствене проблеме који би се могли догодити током такмичења.

ДИСЦИПЛИНСКИ ПРАВИЛНИК

За неспортско понашање према играчу своје или супарничке екипе, службеној особи или гледаоцима за време утакмице, после ње, на терену или изван терена учесник ће бити кажњен:

 • укором (улазак навијача или играча који се не такмичи у датој дисциплини у терен док траје такмичење)
 • одузимањем 10 поена (неспортско навијање – навијање против других екипа или појединаца; псовање; непристојни гестови; приговарање одлукама судија)
 • забраном играња ( пљување друге особе; изазивање радника и гледалаца речима, покретима, гестовима; омаловажавање одлука као и све оне радње које могу штетити ДТИ)

У случају да било која екипа или појединац уложи жалбу на рад судија, дужни су је поднети и Организатору у писаној форми најкасније следећи дан до 12.00 часова, а претходно исту најавити уписивањем у записник након завршетка меча.

Жалба на одлуку о казни не одлаже спровођење првостепене одлуке о забрани наступа.[/vc_column_text][vc_cta h2=“ПРОПОЗИЦИЈЕ ТАКМИЧАРСКИХ ДИСЦИПЛИНА“ txt_align=“center“ style=“flat“ color=“green“ add_button=“bottom“ btn_title=“ПРЕУЗМИ ПРОПОЗИЦИЈЕ“ btn_style=“flat“ btn_color=“warning“ btn_size=“lg“ btn_align=“center“ btn_i_icon_fontawesome=“fa fa-cloud-download“ btn_add_icon=“true“ btn_link=“url:https%3A%2F%2Fwww.zarko.edu.rs%2Fwp-content%2Fuploads%2F2018%2F09%2Fdecije-tradicionalne-igre-2018-19.pdf||target:%20_blank|“][/vc_cta][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_column_text]Пријаве можете послати на мејл адресу школе info@zarko.edu.rs или директно организатору на мејл адресу: pankovicapa@gmail.com. Сва питања можете упутити на мејл или телефон организатора.

Надам се да ћете нам се придружити у овој манифестацији и учинити је још лепшом и занимљивијом.
Срдачан поздрав,

Аутор и организатор Дечјих традиционалних игара учитељица Снежана Панковић Телефон: 063/824-99-10[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]