У нашој школи се учи, машта и воли!

Претрага
Close this search box.

Дан толеранције

[vc_row][vc_column][vc_column_text]Поводом Дана толеранције који се обележава 16.новембра, у нашој школи су се организовале две активности, обе у организацији образовне организације „Хавер Србија“ из Београда која промовише разнолико и инклузивно друштво у Србији, залаже се за борбу против предрасуда, дискриминације, антисемитизма и ксенофобије и подстиче интеркултурални дијалог.
У четвртак и петак, 22. и 23. новембра ученици седмог и осмог разреда присуствовали су радионици на тему „Предрасуде, стереотипи и дискриминација“. Водитељ је била Мила Стојановић, координаторка програма за едукацију. Радионице су извођене у школској библиотеци и трајале су један школски час.

У среду 28.новембра отворена је изложба „Писма Хилде Дајч“ која је трајала до среде 5. децембра и која је била јавна за све који су желели да је посете.

Ова путујућа изложба организована је у сарадњи Министарства просвете, науке и технолошког развоја и израелске амбасаде у Републици Србији, а аутор је панчевачки стрип аутор Александар Ракезић, познатији под псеудонимом Александар Зограф.

Изложба је посвећена Хилди Дајч, младој Београђанки јеврејског порекла, која се добровољно јавила да буде болничарка у логору Старо Сајмиште и тамо дочекала смрт. На основу четири сачувана писма која је писала својим пријатељицама Нади и Мирјани, Александар Зограф је начинио илустрације у виду стрипа.

Уз пропратно писмо министра просвете, науке и технолошког развоја Младена Шарчевића, ученици су могли да чују и информације везане за логор Старо Сајмиште и догађаје који су се збили у Београду за време Другог светског рата.
Изложба садржи 11 панела димензија 100х70 цм и ученици су могли да се кроз медиј стрипа упознају са догађајима наше не тако далеке прошлости.

Све школе из општине су обавештене о изложби и нашу школу су посетили ученици прве и друге године Средње грађевинске и дрвопрерађивачке стручне школе са професорком српског језика и књижевности Ксенијом Бркић и директором школе Зораном Станковићем.

Позиву се одазвала и Техничка школа са домом ученика, ученици треће и четврте године професорке српског језика Сњежане Милосављевић.

Препорука је била да се изложба посети на часовима српског језика, историје, ликовне културе или ЧОС-а, што је и учињено. Такође је и велики број наставника наше школе самостално посетио изложбу.

Како истиче наставница српског језика Весна Коларски, ученици су различито реаговали на изложбу, али је запажено да нису остали равнодушни, а највише заинтересованости показали су ученици 5/1 и 8/1 одељења који су имали и највише питања.

Радионице и изложба биле су предвиђене Годишњим планом рада Школе и ово је почетак успешне сарадње ОШ „Жарко Зрењанин“ и организације „Хавер Србија“ из Београда.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_gallery type=“image_grid“ images=“1235,1234,1233,1232,1231,1230,1229,1228,1227,1226,1225″][/vc_column][/vc_row]