У нашој школи се учи, машта и воли!

Претрага
Close this search box.

Апатински основци у великом пројекту заштите животне средине

Захваљујемо се порталу 025.рс што су се заинтересовали да пројекат у коме учествује наша школа представе у медијима.

Основна школа “Жарко Зрењанин” из Апатина укључила се у пилот пројекат под називом “Улога ученика у заштити животне средине”, у оквиру ког ће се, кроз едукације и заједничке активности у школама, радити на подизању свести о значају заштите животне средине код деце, као и јачању компетенција наставника.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by 025.rs (@portal025.rs)

Наша школа је једна од тридесетак школа на нивоу Србије која је учесник у пилот пројекту везано за екологију и за учешће и улогу ученика у заштити животне средине. Министарство просвете је, у сарадњи са Министарством заштите животне средине, склопило сарадњу и вољни су да заједно са школама и локалним самоуправама потпомогну наставнике и ученике у овим одабраним школама, да изведу све активности предложеног и одабраног пројекта, саyнајемо од Сање Шијан, директорке ОШ „Жарко Зрејанин“ Апатин.

Пројектом је предвиђено да школе реализују програмске садржаје и активности у оквиру тема, као што су заштита и очување природе, одрживи развој и управљање отпадом, заштита вода и земљишта, заштита ваздуха, климатске промене и заштита од нејонизујућег зрачења и буке.

Реализација свих активности на нивоу апатинске школе у оквиру пројекта одвијаће се током еколошке секције којом координише наставница биологије Јелена Тадић, уз сарадњу наставника и ученика слободних ваннаставних активности предмета Чувари природе, ученика нижих разреда и њихових учитељица, као и у сарадњи са целом локалном заједницом.

Ми смо одабрали реклажу и управљање отпадом, с обзиром да нам се учинило некако најближе и најлакше за одрадити што се ученика тиче. Људи негде већ имају осећај и за економски значај рециклаже отпада, па смо заправо, ето, и одлучили, још један разлог је и тај економски аспекат, можда да деца схвате заиста значај и све добробити рециклаже отпада. Иначе, у школском програму, од нижих одељења, па све до краја школовања, и у средњим школама, екологија је једна од актуелнијих тема, објашњава Јелена Тадић, координаторка пројекта.

Kрајњи циљ пилот пројекта „Улога ученика у заштити животне средине” је да се заштита животне средине интегрише у систем формалног образовања у Србији, како у основним, тако и у средњим школама.