Dečije tradicionalne igre 2018/19.
Posted in Vesti

„Dečija igra je neizostavna aktivnost u detinjstvu. Dete kroz igru razvija svoje intelektualne, emocionalne i moralne sposobnosti; uči, razvija pokrete, govor, maštu; stiče prijatelje i razvija svoj društveni život. Za dete igra predstavlja najzanimljiviji deo dana, bilo da je to kod kuće uz nadgledanje roditelja ili sa vršnjacima u vrtiću, ona ispunjava njegovu svakodnevicu čineći ga bezbrižnim i srećnim. Predškolski period omogućava socijalizaciju deteta i razvijanje saradničkih odnosa u okviru jedne veće grupe, koja je izvan porodice i porodičnog okruženja. Kroz igru se razvija i detetova ličnost, a briga o razvoju dečje ličnosti jeste glavni cilj savremenog društva kao i vaspitanja i obrazovanja.“

Želimo da naši učenici kroz tradicionalne narodne igre razviju, ne samo intelektualne, emocionalne i moralne sposobnosti, već da nauče mnogo o običajima i kulturi naroda iz koga potiču. Ova manifestacija pruža priliku i roditeljima da se uključe u školske aktivnosti organizovanjem zakuske – tradicionalnih jela, učestvovanjem u organizaciji igara ili donacijom osvežavajućih pića.

Dečje tradicionalne igre koje organizuje naša škola sastoje se od 7 pojedinačnih takmičarskih igara i 1 ekipne.
To su sledeće igre:

 1. Skok uvis iz mesta
 2. Skok udalj iz mesta
 3. Trka na štulama
 4. Bacanje kamena s ramena
 5. Prevlačenje štapa
 6. Trčanje po brvnu
 7. Trka u džakovima
 8. Nadvlačenje konopa (ekipna)

OPIS IGARA – PROPOZICIJE

Pravo takmičenja imaju svi učenici od 1. do 4. razreda osnovne škole u okviru svoje uzrasne kategorije, psihički i fizički sposobni.

Ekipe se formiraju slobodno i mogu da budu mešovite (dečaci/devojčice). Svaka ekipa može da broji 8 članova.
U svakoj navedenoj disciplini učestvuje po jedan takmičar, odnosno jedna takmičarka izuzev discipline Nadvlačenje konopa u kojoj učestvuje ekipa (8 članova).

U disciplinama u kojima se takmičari pojedinačno takmiče: skok uvis iz mesta, skok udalj iz mesta, bacanje kamena s ramena, trka u džaku, trčanje po brvnu, trka na štulama – izvlači se redosled takmičenja, a u disciplinama u kojima se nadmeću parovi ili grupa, tj. pretezanje štapa i nadvlačenje konopa, redosled takmičenja se vrši dirigovanim KUP sistemom.

VAŽNO

Svi takmičari treba da budu fizički i psihički sposobni i pripremljeni za takmičenje. Organizatori nisu odgovorni za eventualne povrede ili zdravstvene probleme koji bi se mogli dogoditi tokom takmičenja.

DISCIPLINSKI PRAVILNIK

Za nesportsko ponašanje prema igraču svoje ili suparničke ekipe, službenoj osobi ili gledaocima za vreme utakmice, posle nje, na terenu ili izvan terena učesnik će biti kažnjen:

 • ukorom (ulazak navijača ili igrača koji se ne takmiči u datoj disciplini u teren dok traje takmičenje)
 • oduzimanjem 10 poena (nesportsko navijanje – navijanje protiv drugih ekipa ili pojedinaca; psovanje; nepristojni gestovi; prigovaranje odlukama sudija)
 • zabranom igranja ( pljuvanje druge osobe; izazivanje radnika i gledalaca rečima, pokretima, gestovima; omalovažavanje odluka kao i sve one radnje koje mogu štetiti DTI)

U slučaju da bilo koja ekipa ili pojedinac uloži žalbu na rad sudija, dužni su je podneti i Organizatoru u pisanoj formi najkasnije sledeći dan do 12.00 časova, a prethodno istu najaviti upisivanjem u zapisnik nakon završetka meča.

Žalba na odluku o kazni ne odlaže sprovođenje prvostepene odluke o zabrani nastupa.

PROPOZICIJE TAKMIČARSKIH DISCIPLINA

Prijave možete poslati na mejl adresu škole info@zarko.edu.rs ili direktno organizatoru na mejl adresu: pankovicapa@gmail.com. Sva pitanja možete uputiti na mejl ili telefon organizatora.

Nadam se da ćete nam se pridružiti u ovoj manifestaciji i učiniti je još lepšom i zanimljivijom.
Srdačan pozdrav,

Autor i organizator Dečjih tradicionalnih igara učiteljica Snežana Panković Telefon: 063/824-99-10

Upišite šta tražite i pritisnite lupu za pretragu

Shopping Cart