Dan tolerancije
Posted in Vesti

Povodom Dana tolerancije koji se obeležava 16.novembra, u našoj školi su se organizovale dve aktivnosti, obe u organizaciji obrazovne organizacije „Haver Srbija“ iz Beograda koja promoviše raznoliko i inkluzivno društvo u Srbiji, zalaže se za borbu protiv predrasuda, diskriminacije, antisemitizma i ksenofobije i podstiče interkulturalni dijalog.
U četvrtak i petak, 22. i 23. novembra učenici sedmog i osmog razreda prisustvovali su radionici na temu „Predrasude, stereotipi i diskriminacija“. Voditelj je bila Mila Stojanović, koordinatorka programa za edukaciju. Radionice su izvođene u školskoj biblioteci i trajale su jedan školski čas.

U sredu 28.novembra otvorena je izložba „Pisma Hilde Dajč“ koja je trajala do srede 5. decembra i koja je bila javna za sve koji su želeli da je posete.

Ova putujuća izložba organizovana je u saradnji Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja i izraelske ambasade u Republici Srbiji, a autor je pančevački strip autor Aleksandar Rakezić, poznatiji pod pseudonimom Aleksandar Zograf.

Izložba je posvećena Hildi Dajč, mladoj Beograđanki jevrejskog porekla, koja se dobrovoljno javila da bude bolničarka u logoru Staro Sajmište i tamo dočekala smrt. Na osnovu četiri sačuvana pisma koja je pisala svojim prijateljicama Nadi i Mirjani, Aleksandar Zograf je načinio ilustracije u vidu stripa.

Uz propratno pismo ministra prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Mladena Šarčevića, učenici su mogli da čuju i informacije vezane za logor Staro Sajmište i događaje koji su se zbili u Beogradu za vreme Drugog svetskog rata.
Izložba sadrži 11 panela dimenzija 100h70 cm i učenici su mogli da se kroz medij stripa upoznaju sa događajima naše ne tako daleke prošlosti.

Sve škole iz opštine su obaveštene o izložbi i našu školu su posetili učenici prve i druge godine Srednje građevinske i drvoprerađivačke stručne škole sa profesorkom srpskog jezika i književnosti Ksenijom Brkić i direktorom škole Zoranom Stankovićem.

Pozivu se odazvala i Tehnička škola sa domom učenika, učenici treće i četvrte godine profesorke srpskog jezika Snježane Milosavljević.

Preporuka je bila da se izložba poseti na časovima srpskog jezika, istorije, likovne kulture ili ČOS-a, što je i učinjeno. Takođe je i veliki broj nastavnika naše škole samostalno posetio izložbu.

Kako ističe nastavnica srpskog jezika Vesna Kolarski, učenici su različito reagovali na izložbu, ali je zapaženo da nisu ostali ravnodušni, a najviše zainteresovanosti pokazali su učenici 5/1 i 8/1 odeljenja koji su imali i najviše pitanja.

Radionice i izložba bile su predviđene Godišnjim planom rada Škole i ovo je početak uspešne saradnje OŠ „Žarko Zrenjanin“ i organizacije „Haver Srbija“ iz Beograda.

Upišite šta tražite i pritisnite lupu za pretragu

Shopping Cart